martie 27, 2013

Masa redusa


"Adopta ideea masei reduse. 
   In momentul de fata, afacerea ta este mai mica, mai flexibila si mai rapida ca niciodata. De acum inainte vei incepe sa acumulezi masa. Si cu cat un obiect este mai masiv, cu atat e nevoie de mai multa energie pentru a-i schimba directia. 
     E la fel de adevarat in lumea afacerilor ca si in fizica.
   Masa creste odata cu... contractele pe termen lung; numarul prea mare de angajati; deciziile permanente; sedintele; procesele complicate; inventarul (fizic sau mintal); leasinguri; planuri pe termen lung; politica firmei.
     Evita toate acestea atunci cand poti. Astfel, vei putea sa-ti schimbi directia mai usor. Cu cat o schimbare este mai costisitoare, cu atat scad sansele sa o faci.
    In organizatiile uriase, schimbarile de proportii pot dura ani buni. Acolo se discuta, nu se actioneaza. Se convoaca intruniri, nu se trece la treaba. Insa, daca iti mentii masa redusa, poti schimba rapid orice: intregul model de afaceri, produsul, functionalitatiile si/ sau mesajul de promovare. Poti sa faci greseli si sa le remediezi rapid. Poti sa-ti modifici prioritatile, pachetul de produse sau orientarea. Si, cel mai important, poti oricand sa te razgandesti."

martie 25, 2013

Ai nevoie de mult mai putin decat crezi


- Chiar ai nevoie de cinci angajati sau te descurci cu unu sau doi pentru moment?
- Chiar ai nevoie de 5.000 euro sau iti ajung doar 1.000 deocamdata?
- Chiar ai nevoie de un birou mare sau poti sa imparti biroul cu altcineva (sau sa lucrezi de acasa) o vreme?
- Chiar ai nevoie sa investesti in publicitate si sa angajezi o firma de relatii publice sau exista si alte modalitati de a te face remarcat?
- Chiar ai nevoie de un departament IT sau poti sa subcontractezi aceste sarcini?
- Chiar ai nevoie de un angajat cu norma intreaga sau te poti ocupa chiar tu de solicitari?
- Chiar ai nevoie de carti de vizita pretentioase, de brosuri sau poti sa renunti la toate astea?
     Ai prins ideea. Poate ca, in final, va trebui sa adopti varianta mai extinsa si mai costisitoare, dar nu chiar acum.
         Nu e nicio problema daca vrei sa economisesti. Cand noi am semnat primul contract, am limitat costurile. Nu avem propriul sediu, ci un sediu comun cu alta companie. Nu am achizitionat alta masina, am folosito pe cea din dotare. Nu ne-am facut reclama, ci ne-am promovat impartasindu-ne experienta online. Nu am angajat pe nimeni sa ne raspunda la e-mailuri, telefon; de asta se ocupa chiar fondatoarea companiei. Si totul merge bine.
         E la ordinea zilei ca o companie nemaipomenita sa porneasca dintr-un garaj. La fel poate fi si in cazul tau.

martie 19, 2013

Declaratie de misiune: imposibila


      "Exista o diferenta uriasa intre a crede in anumite principii si a avea o declaratie de misiune care afirma ca faci acest lucru.
Stii la ce ma refer, la lozincile de genul “va oferim cele mai bune servicii” menite doar sa fie puse pe un perete. Cele care suna fals si care nu au nicio legatura cu realitatea.
       Imagineaza-ti ca esti in sediul unei agentii de inchiriere de masini. In incapere e frig, iar covorul de la usa este murdar, geamurile abia isi disting “culoarea”. Nu e nimeni la ghiseu. Apoi vezi o bucata de hartie rufoasa cu o ilustratie in susul paginii, prinsa pe un avizier.
E o declaratie de misiune: misiunea noastra este aceea de a veni in intampinarea nevoilor clientilor nostri in ceea ce priveste inchirierea si achizitionarea de autovehicule si vehicule comerciale si a altor necesitati conexe si de a le depasi asteptarile in ceea ce priveste serviciile, calitatea si valoarea.
Ne vom stradui sa dobandim loialitatea clientilor nostri pe termen lung, incercand sa oferim mai mult decat am promis......
       Si aberatia continua. iar tu stai acolo si citesti porcariile astea si te intrebi: “Cat de idiot ma cred astia?” In mod evident, ce scrie acolo nu are nici o legatura cu realitatea.
       E ca atunci cand esti rugat sa astepti la telefon si auzi o inregistrare in care ti se spune cat de mult tine compania la tine in calitate de client. Pe bune!!?! Atunci poate ar trebui sa angajati mai multi operatori de asistenta tehnica, sa nu mai trebuiasca sa astept zece minute ca sa ma ajute cineva.
       Sau macar nu mai spuneti nimic. Dar nu ma aburiti cu o voce automata care-mi spune cat de mult va pasa de mine. E un robot. Stiu si eu diferenta dintre afectiunea veritabila si un robot programat sa spuna lucruri placute.
      A sustine un principiu nu se limiteaza la a scrie undeva despre el. Inseamna sa crezi in el si sa te comporti ca atare."

martie 18, 2013

Impune-ti o limita


      "Pe masura ce lucrurile capata amploare, nu uita de ce faci ceea ce faci. Afacerile de succes au si un punct de vedere, nu doar un produs sau un serviciu. Trebuie sa crezi in ceva. Trebuie sa ai un elemnt de sustinere. Trebuie sa stii pentru ce esti dispus sa lupti. Si apoi trebuie sa arati si lumii toate acestea.
     Printr-o pozitie puternica iti atragi sustinatorii infocati. Acestia te dau exemplu si te apara. In plus, iti faci reclama mai departe, la scara mai larga si mai insufletit decat orice campanie de publicitate.
         Insa opiniile transante au si ele un pret. Pe unii ii vei deranja. Te vor acuza ca esti arogant si distant. Asta-i viata. Pentru toti cei care te iubesc, vor fi altii care te vor uri. Daca nu deranjezi pe nimeni cu ceea ce spui, inseamna ca nu esti suficient de transant (si probabil esti si plicticos).
       Multi oameni ne antipatizeaza fiindca produsele noastre au mai putine functionalitati decat cele ale concurentilor. Se simt jigniti atunci cand refuzam sa includem si functionalitatea lor preferata. Insa noi suntem mandri de ceea ce nu fac produsele noastre, asa cum suntem mandri si de ceea ce fac. Nu-i nimic daca ceea ce facem noi nu este potrivit pentru toata lumea. Suntem dispusi sa pierdem niste clienti daca asta trebuie sa facem pentru ca altii sa ne aprecieze cu adevarat produsele. Aceasta este limita pe care ne-o impunem.
      Atunci cand nu stii in ce crezi, totul devine subiect de discutie. Orice poate fi dezbatut. Insa daca ai niste principii clare, deciziile sunt evidente.
mic exemplu: “Vinnie`s Sub Shop”, cei de acolo pun pe sendvisuri niste ulei de busuioc facut in casa care e absolut delicios. Dar pentru a le gusta trebuie sa ajungi la timp. Daca intrebi la ce ora inchid, doamna de la tejghea it va spune: “inchidem cand ramanem fara paine. Da... Luam painea de la brutaria din apropiere in zori, caci atunci e cea mai proaspata. Cand se termina, inchidem. Am putea sa cumparam paine si mai tarziu, dar nu e la fel de buna ca aceea de dimineata. Nu are niciun rost sa mai vindem cateva sendvisuri daca nu e buna painea. Cativa bani in plus nu vor compensa faptul ca vindem mancare de care nu suntem mandri.”
      Nu ai prefera sa mananci intr-un astfel de loc decat la vreun lant de restaurante cu sendvisuri?"